Primena lagera u rudarskoj i cementnoj industriji

02.12.2020.

Industrijske proizvodnje zasnivaju se na upotrebi raznovrsnih mašina. Sve one, dalje se sastoje iz velikog broja delova, koji omogućavaju njihov bezbedan, efikasan i kontinuiran rad. Bez obzira na tip industrijske delatnosti, neizostavan deo koji omogućava pokretanje i rotiranje mnogih delova mašina, jeste ležaj. Prodaja ovih, čuvenih i vrlo kvalitetnih čeličnih elemenata, dostupna je u našem E-lager shop-u, za potrebe velikog broja delatnosti.


Rudarstvo i cementna industrija, privredni su sektori koji imaju veliki broj mašina, bez čijeg funkcionisanja ne bi bilo moguće baviti se proizvodnjom. To potvrđuje koliko je važno da kvalitet, izdržljivost i praktičnost budu primarne karakteristike koje će imati njihovi neizostavni ležajevi odnosno lageri. Prodaja proizvoda zavisi od kvaliteta i tempa proizvodnje, što je vrlo primetno u cementnoj industriji, kao i u rudarstvu. To je još jedna potvrda značaja kvaliteta koje treba da imaju njihovi delovi, što i čini da prodaja ležajeva u E-lager ponudi bude na neverovatno visokom nivou.

 

rudarska industrija primena lagera lageri

 

Uloga koju imaju ležajevi u rudarstvu i cementnoj industriji


Planiranje proizvodnje i njena realizacija, u bilo kojoj industrijskoj delatnosti zahteva bavljenje velikim brojem elemenata, mašina, njihovih delova, među kojima su i ležajevi. Prodaja delova i njihova redovna nabavka, dosta utiču na održavanje kontinuiteta rada svih pokretnih mašina. Bitan aspekt njihovog pravilnog funkcionisanja, jeste i njihovo redovno održavanje i servisiranje. Ukoliko su sačinjene od kvalitetnih delova, javlja se sve manja potreba za njihovom zamenom, kontrolom i remontima. Rukovodioci rudnika i cementara suočavaju se sa velikim izazovom: održavanje visokog kvaliteta proizvodnje, uz praćenje svih aspekata i funkcija obimne mašinerije, za održavanje kontinuiteta rada.


Prodaja lagera koje karakteriše kvalitet, čini da mašine u ovim industrijama, uz vrlo striktne, oštre i bučne uslove funkcionišu besprekorno – bez zadržavanja prašine, udarnih opterećenja, a odlično izoluju i sve vibracije. Sve to, vrlo je izvodljivo uz savremeno dizajnirane lagere, koji su specijalno dizajnirani i razvijeni za potrebe rudarske i cementne industrije, uz maksimalno poštovanje ekoloških standarda, principa i mera. To govori koliko je značajna uloga koju imaju naši ležajevi. Prodaja proizvoda zahvaljujući postojanju savršenih mašina i njenih delova.

 

Karakteristike ležajeva u rudarskoj i cementnoj industriji

 

Veliki broj vrsta lagera koristi se u navedenim industrijama, među kojima dominiraju valjkasti. Oni mogu biti cilindrični i konusni lageri. Prodaja svih modela, omogućena je u online prodavnici E-lagera i na brojnim adresama. Jedno od najnovijih dostignuća, jeste razvoj čeličnih, nadograđenih sfernih valjkastih SKF ležajeva, koji se specijalno koriste u cementnoj, rudarskoj i srodnim industrijama, kao i CARB varijante.

 

Sferni valjkasti SKF ležajevi


Čelični, valjkasti ležajevi današnje generacije imaju mnogo prednosti za produktivniji rad mašina u cementnoj industriji i rudarstvu. Novi postupak toplotne obrade čelika omogućio je da ležajevi postignu do dva puta duži radni vek, od standardnih vrsta i modela. Kako bi izdržali visok nivo kontaminacije, ova inovativna rešenja se podmazuju visokokvalitetnim mastima i dopunjuju odličnom opremom – kontaktnim zaptivkama. Sve to, pruža mnogo veću sigurnost proizvodnje i zaštitu samih ležajeva.


Valjkasti ležajevi nove generacije imaju veliki broj prednosti za rad industrijskih mašina. Vrlo su otporni na habanje i jednostavniji za održavanje, što smanjuje potrebe i troškove za periodičnom kontrolom, remontom i zamenama. Takođe, smanjuju potrošnju masti i sve troškove njihovog odlaganja, uz produžetak vremena uspešnog rada. Prodaja ležajeva novog, kao i svakog drugog tipa, zasniva se na dobijanju originalnog pakovanja, koje je obeleženo prepoznatljivom WR oznakom.

 

CARB valjkasti prilagodljivi ležajevi

 

Još jedan tip modernih ležajeva, koji su rezultat dostignuća savremene tehnologije u oblasti obrade čelika i proizvodnje ovih delova, jesu valjkasti prilagodljivi ležajevi. Prodaja CARB modela u okviru E-lagera vrlo je frekventna za industrijske potrebe. Ova vrsta lagera ima moć da se sama poravnava i prilagođava tačnom mestu i pokretu mašine. Koristi se kao noseći, nelocirajući ležaj, koji može da reguliše eventualne neusklađenosti, kao na primer između vratila i osnog pomeranja.


Prodaja lagera koji su fleksibilni, za cementnu industriju i rudarstvo, velika je i zahvaljujući dodatno sjajnim karakteristikama. Naime, valjkasti ležajevi su vrlo izdržljivi, jer mogu da izdrže svako termičko širenje vratila koje se događa usled promena temperature. Ujedno, to dovodi do unutrašnjeg opterećenja u većem obimu, kao i znatno osetnih vibracija i trenja. Sve to, čini da ovaj tip ležajeva bude vrlo tražen i popularan za industrije koje karakteriše buka, obilno doziranje materijala i kontinuirani, često i neprekidni rad.


Rudarstvo i cementna industrija su veliki „potrošači“ raznolikih delova za veliki broj mašina, među kojima se ističu zupčanici, zaptivke, kaisevi i naravno, vrlo praktični ležajevi. Prodaja svih vrsta lagera može se uspešno ostvariti u našoj ponudi, jer smo ovlašćeni trgovac kugličnim ležajevima i srodnim proizvodima. Pored lezaja premium kvaliteta, u prilici smo da ponudimo reduktore i spojnice FLENDER I KUMERA, nezaobilazne proizvodjace opreme u cementnoj i rudarskoj industriji, kao i jos puno proizvoda i proizvodjaca opreme za ove dve industrije. Uz posetu E-lager web sajta, brzo i lako se mogu pronaći sve opšte i tehničke informacije, koje su dostupne u svakom trenutku. Kontaktirajte nas kada pogledate proizvode, kataloge i karakteristike, kako bismo pronašli savršen deo i za vaše mašine, kao i ukoliko vam je potreban savet, sugestija ili imate bilo kakvu nedoumicu.