Kuglični ležajevi - primena

04.12.2018.

Kuglicni lezajevi predstavljaju najčešći tip ležajeva koji se koristi u gotovo svim mehaničkim operacijama. Oni omogućavaju adekvatan rad pokretnih delova mašina, odnosno njihova osnovna funkcija jeste prenos opterećenja sa pokretnih na nepokretne delove mašina. Sastoje se od dva prstena, jedan sadrži kuglicu (loptu), a drugi prenosi opterećenje kroz tu kuglicu. Jedan od prstenova je stacionaran, a drugi je povezan sa rotirajućim sklopom, na primer, vratilom. Na taj način jedan od pokretnih prstena rotira i pruža kretanje kuglicama, dok rotacijsko kretanje kuglice ima tendenciju da rotira drugi prsten ležajeva. Sve je u stanju da se vrti glatko, jer sferni oblik lopte samo dodiruje unutrašnji i spoljašnji prsten u vrlo malim tačkama. Međutim, ovo može biti i prepreka ako se ležaj ne koristi pravilno. Zbog male površine kontakta koji drži određeno opterećenje, kuglice se mogu deformirati i uništiti ležaj pod tako velikim opterećenjem.


Ukoliko se dvoumite koji su najbolji lezajevi, katalog svih proizvoda iz SKF asortimana možete pronaći na sajtu e-lager.rs koji je zvanični distributer proizvoda ovog brenda za naše prostore.

 

 

Namena kugličnog ležaja


Kuglicni lezajevi se koriste na skoro svakoj mašini i opremi koju posedujemo. Oni su integralni deo mehaničke funkcije za bilo koji alat ili uređaj koji se kreće. Kuglični ležaj je uređaj koji omogućava rotaciono ili linearno kretanje određenog dela, a pritom i smanjuje trenje. Omogućavajući rotaciju uređaja, kuglični ležaj smanjuje površinski trenje između svoje površine i površine koja se okreće.


Da bi ispunili sve ove funkcije, kuglicni lezajevi i koriste tako relativno jednostavnu strukturu - sastoje se od kuglica sa glatkim metalnim površinama koje pomažu u valjanju.


Kuglicni lezajevi imaju širok spektar primene i koriste se vekovima. Od skejtborda do hard diskova, od medicinske opreme do turbina, kuglicni lezajevi su dizajnirani na način koji može upravljati i radijalnim i potisnim opterećenjima. Stoga i imaju jednostavnu strukturu koja sadrži kugle sa unutrašnjim i spoljašnjim metalnim površinama koje pomažu u valjanju.

 

Neke oblasti u kojima su kuglicni lezajevi pronašli širok spektar primene:


Kuglicni lezajevi imaju veoma veliku primenu u automobilskoj industriji i koriste se u svim motornim vozilima. Oni se prvenstveno koriste u delovima kao što su volan, motor, pogonski sistem i pogonska vratila. Takođe, svaki bicikl ima u svom sklopu nekoliko kugličnih ležajeva. Kuglicni lezajevi su sveprisutni i u kućnim aparatima kao što su mašine za pranje veša, fenovi za kosu, sušilice za veš, blenderi, DVD plejeri. Većina dečjih igračaka je dizajnirana tako da se kreću kroz kompresione opruge (fidžet spineri, jo-jo) ili uz pomoć elektromotora, te zato uključuju upotrebu nekoliko kugličnih ležajeva. Kuglicni lezajevi se široko koriste u mašinama za izradu papira. Ti ležajevi koji se koriste za mašine za izradu papira rade pod visokom temperaturom.


Ovi ležajevi služe i kao važna komponenta u raketama i spejs šatlima. Najveći pokretni delovi ovih prevoznih sredstava kroz svemir (uključujući i njihovu unutrašnjost) koriste kuglični ležaj za jednostavno i slobodno kretanje. Pored toga, mnogi teleskopi za posmatranje svemira, vozila koja se koriste za ispitivanje drugih planeta i objekata u svemiru, ali i sateliti sadrže neki od kugličnih ležajeva. Ovaj tip ležajeva možemo pronaći i u opremi za vežbanje, pumpama za vodu, kao i u mnogim drugim proizvodima koje svakodnevno koristimo.


S punim pravom možemo da kažemo da su ovi ležajevi deo našeg svakodnevnog života, kao i da nam pomažu u normalnom funkcionisanju kroz život. Pronađeni u širokom spektru aplikacija svih oblika, veličina i složenosti, kuglični ležajevi i dalje predstavljaju ekonomično rešenje za raznovrstan portfolio industrije i proizvoda. Na osnovu svega navedenog i ne čudi da je prodaja lezajeva ovog tipa u konstantnom porastu i da tražnja za njima ne jenjava. A, o tome koliki je značaj kugličnih ležajeva bio i u istoriji dovoljno govori podatak da su nemačke fabrike koje su proizvodile ove lagere veoma često bile meta vazdušnih napada savezničkih snaga tokom Drugog svetskog rata.


Ukoliko i vama trebaju ovi lezajevi, katalog proizvoda možete pronaći na našem sajtu. Takođe, na u našoj onine prodavnici vrši se i prodaja lezajeva (svih vrsta ležajeva, ne samo kugličnih), te tako vrlo lako i jednostavno, za pristupačne cene, možete poručiti baš onaj lager koji vam je potreban.