Igličasti ležajevi - primena

19.12.2018.

Igličasti valjkasti ležajevi su u suštini cilindrični valjkasti ležajevi, s obzirom na to da su njihova kotrljajna tela cilindri koji imaju znatno manji prečnik u odnosu na dužinu. Iz tog razloga se pomenuta kotrljajna tela i nazivaju iglice, a sami ležajevi - igličasti. Te iglice su smeštene u odgovarajući kavez koji ih drži na odgovarajućem rastojanju, pritom obezbeđujući im međusobno paralelni položaj. Na taj način omogućuje se prenos sila u radijalnom pravcu. Iako imaju nizak poprečni presek, iglicasti lezajevi imaju visoku radijalnu nosivost i izuzetno su pogodni za primenu na ležajevima gde je radijalni prostor ograničen. Veće su čvrstoće i niže inercijalne sile, koje olakšavaju smanjenje veličine i težine u mašinama. Dizajnirani su da izdržavaju veliko oscilovanje, kao i da deluju u teškim i ograničenim uslovima, te je prodaja lezajeva ovog tipa najzastupljenija upravo u industrijama koje zahtevaju velike napore mašina.

 

 

Osnovne karakteristike igličastih ležajeva


Dostupne su brojne vrste igličastih ležajeva, a mnogi od njih i nemaju spoljašnji prsten, a neki čak nemaju oba prstena. Kada su u pitanju iglicasti lezajevi bez prstena onda se kavez koji drži iglice ugrađuje između rukavca vratila i kućišta, s tim da površine na koje se oslanja kavez moraju biti izuzetno tvrde, dobro brušene i sa vrlo malim odstupanjima oblika.


Iglicasti lezajevi su veoma kruti, zahtevaju visoku tačnost obrade površine, visoku saosnost oslonca i vrlo precizno vođenje vratila. Zbog svoje konstrukcije nisu sposobni za visoke učestalosti obrtanja, pogodni su za oslonce sa oscilatornim obrtnim kretanjem i mogu da prenesu samo radijalna opterećenja.

 

Gde se najčešće koriste iglicasti lezajevi?


Njihova osnovna primena je kod nižih i srednjih učestalosti obrtanja, u osloncima alatnih mašina, kod vratila električnih uređaja, rukavaca elektromagnetnih spojnica... Postoje iglicasti lezajevi koji imaju izvučenu spoljnu školjku koja služi kao staza po kojoj se kreću valjci i ugrađena je sa pritiskom u kućište. Oni su idealni za mnoge od sledećih primena: transmisije, motori, vozovi, upravljački i kočioni sistemi, nosači osovina, vanbrodski motori, tekstilna industrija, električni alati, fotokopir aparati, faks mašine, oprema za izradu papira i mnogi drugi uređaji.


Ukoliko su vam potrebni ovi lezajevi, katalog SKF proizvoda možete pronaći na našem sajtu. SKF isporučuje unutrašnje prstenje za igličaste ležajeve odvojeno od samog ležaja.

 

Karakteristike prstenova kod igličastih ležajeva

 

Unutrašnji prstenovi su dostupni u dve serije:

 

IR serija


- sa ili bez otvora za podmazivanje
- sa ili bez dodatka za mašinsku obradu)

 

LR serija


Obe serije unutrašnjih prstenova su dostupne u različitim širinama, pritom dozvoljavajući veće aksijalno pomeranje vratila, u odnosu na kućište, kada su šire od standardne veličine. Takođe, proizvodi i iz jedne i iz druge serije bi trebalo da budu pričvršćeni sa obe strane kako bi se sprečilo aksijalno kretanje (bez obzira da li prsten ima smetnje ili neometano uklapanje).

 

Karakteristike valjaka kod igličastih ležajeva


Igličasti valjci se mogu koristiti za dizajniranje kompletnih aranžmana ležajeva za niske brzine ili visoko oscilirajuće aplikacije. Ovi kompaktni uređaji imaju veoma visoku nosivost u poređenju sa ležajevima sa kavezom i ekonomični su, pod uslovom da osovina i kućište mogu da služe kao staze za kretanje valjaka. Ovi valjci izrađeni su od hromiranog karbonskog čelika i imaju čvrstoću od 58 do 65 HRC (Rockwell-ova skala za određivanje tvrdoće materijala).


Kao što smo već pomenuli, kada su u pitanju ovi lezajevi, katalog svih proizvoda iz SKF asortimana, čiji smo zvanični distributeri, možete pogledati na našem sajtu. U ponudi je veliki izbor igličastih ležajeva, a prodaja lezajeva ovog tipa u stalnom je porastu. Pogledajte kompletnu ponudu u našoj online prodavnici i odaberite sve ono što vam je potrebno i što je najbolje za vas.