Kako pronaći pravi ležaj za zamenu

06.04.2021.

Kako identifikovati ležajeve


Svaki SKF-ov kuglični, valjkasti i klizni ležaj nosi oznaku, koja se obično nalazi na čeonoj strani unutrašnjeg i/ili spoljašnjeg prstena. Ta oznaka identifikuje tip ležaja, veličinu i druge osobine i to je ujedno sve što je potrebno kod naručivanja.
Ako se oznaka ne može pročitati, još uvek je moguće identifikovati ležaj:

 

  1.  Uvidom u specifikaciju mašine; u njoj obično stoji koji su sve ležajevi ugrađeni i na koje pozicije.
  2.  Ako odnesete ležaj jednom od SKF distributera da ga on identifikuje.
  3.  Ako izmerite dimenzije ležaja.

lezajevi

 

Kako identifikovati ležaj merenjem


Često je moguće identifikovati ležaj po njegovim gabaritnim merama. Postupak je sledeći:

 

  • Naći taj tip ležaja u katalogu.
  • Naći izmereni unutrašnji prečnik u koloni pod znakom “d”, zatim spoljašnji prečnik pod “D”, I zatim širinu ili visinu pod oznakama “B”, “T” ili “H”.
  • Pratiti dalje tekuću liniju do kraja i u koloni pod nazivom “Oznaka” naći željenu oznaku.

 

O skladištenju ležajeva

 

Kuglični, valjkasti i klizni ležajevi prikazani u ovom katalogu predstavljaju asortiman standardnih SKF ležajeva i mogu se odmah dobiti sa skladišta ili u vrlo kratkom roku. Ovlašćeni distributeri SKF-a po pravilu imaju svoja skladišta, kako bi bili u stanju da što brže opsluže svoje specifične kupce. Uprkos tome, ima dosta razloga za mnoge korisnike da imaju svoje sopstvene zalihe. To posebno važi za mašine ili postrojenja čiji zastoj dovodi do potpunog zaustavljanja proizvodnje, ili u slučajevima, kada su u pitanju specijalni ležajevi, koji se teško mogu naći.

 

Ležajevi u originalnom pakovanju


Pre nego što se spakuju, SKF ležajevi se zaštićuju sredstvom za sprečavanje korozije, pa mogu stajati na skladištu mnogo godina. Ležajeve treba skladištiti tako da leže na svojoj dužoj strani, horizontalno i po mogućnosti u prostoriji koja nije izložena vibracijama. Relativna vlaga ne bi trebala prelaziti 60%, a temperatura bi trebala biti u razumnim granicama, što stalnija.

 

Komentar


Ležajevi sa limenim štitnicima na obe strane ne bi trebali ležati na skladištu duže od dve godine, a ležajevi sa gumenim zaptivkama na obe strane maksimum tri godine. Duže skladištenje ovih ležajeva “podmazanih za čitav radni vek” se ne preporučuje, jer će masti kojima su prethodno napunjeni postepeno stariti i gubiti neka svojstva podmazivanja. Takvi će ležajevi imati veći početni obrtni momenat nego ležajevi koji su na skladištu kraće vreme.

 

Ležajevi koji nisu u originalnom pakovanju


Ako su ležajevi uskladišteni bez originalnog pakovanja, potrebno je obezbediti njihovu zaštitu od korozije i nečistoća. SKF visokokvalitetno ulje LHPT 48 sa visokim stepenom viskoziteta, posebno je pogodno za zaštitu od korozije i zato ga uvek treba imati. Ono štiti ležaj od rđe, uklanja vlagu i u isto vreme podmazuje.


Da bi se ležajevi zaštitili i od nečistoća treba ih umotati u plastičnu foliju (na primer polieten), a zatim odložiti u kartonsku kutiju, ili neku drugu pogodnu ambalažu. Punu oznaku ležaja treba obavezno staviti na ambalažu.

 

Pogledajte širok asortiman ležajeva i srodnih proizvoda i kontaktirajte uvek ljubazno osoblje za više informacija.