Kuglični ležajevi - primena

04.12.2018.

Kuglicni lezajevi predstavljaju najčešći tip ležajeva koji se koristi u gotovo svim mehaničkim operacijama. Oni omogućavaju adekvatan rad pokretnih delova mašina, odnosno njihova osnovna funkcija jeste prenos opterećenja sa pokretnih na nepokretne delove mašina. Pročitajte gde sve imaju primenu.

Saznaj više

Igličasti ležajevi - primena

19.12.2018.

Osnovna primena igličastih ležajeva je kod nižih i srednjih učestalosti obrtanja, u osloncima alatnih mašina, kod vratila električnih uređaja, rukavaca elektromagnetnih spojnica... Postoje iglicasti lezajevi koji imaju izvučenu spoljnu školjku koja služi kao staza po kojoj se kreću valjci i ugrađena je sa pritiskom u kućište. Oni su idealni za mnoge od sledećih primena: transmisije, motori, vozovi, upravljački i kočioni sistemi, nosači osovina, vanbrodski motori, tekstilna industrija, električni alati, fotokopir aparati, faks mašine, oprema za izradu papira i mnogi drugi uređaji. 

Saznaj više

Koji lepak vam je potreban?

21.01.2019.

Kada se radi o izboru lepkova, s obzirom na to da jedan mali detalj može da promeni i utiče na celu situaciju, važno je napraviti pravu odluku. Pročitajte kako da pronađete idealan lepak za ono što vam je potrebno.

Saznaj više

Zašto je SKF dobar izbor

22.02.2019.

„Made by SKF“ ne predstavlja samo navod koji označava ko je proizvođač ležaja, nego priznanje širom sveta, da proizvod nosi oznaku visokog kvaliteta. Proizvodi u koje su ugrađeni SKF ležajevi naglašavaju važnost, koju proizvođač pridaje kvalitetu svojih proizvoda.

Saznaj više

Valjkasti ležajevi - primena

25.03.2019.

Valjkasti lezajevi su tip ležaja koji kao kotrljajna tela koriste cilindre (valjke) kako bi održali odvajanje između pokretnih delova ležaja (za razliku od kugličnih ležajeva koji koriste lopte (kuglice) kao elemente za valjanje/kotrljanje). Namena valjkastog ležaja je smanjenje rotacionog trenja i radijalno i aksijalno opterećenje. 

Saznaj više

Šta treba znati kod ugradnje ležajeva

23.04.2019.

Ako su ugrađeni i održavani kako treba, kotrljajni ležajevi su pouzdan mašinski element sa dugim radnim vekom. Za pravilnu ugradnju potrebno je iskustvo, pažnja, čistoća i preciznost, i pravi alati. Ukoliko za vreme ugradnje u ležaj uđe nečistoća, onda i najefikasnije zaptivke i najbolja sredstva za podmazivanje nisu dovoljna da spreče prerano oštećenje. To se, međutim, može izbeći ako se poštuje nekoliko jednostavnih preporuka.

Saznaj više