Samopodesivi i kuglični ležajevi sa kosim dodirom

2019-08-16

Samopodesivi kuglični ležajevi mogu se prilagođavati ugaonim odstupanjima osovine u odnosu na kućište, a takođe mogu ugaonim prilagođavanjem izdržati ugibanje osovine tokom rada. Kuglični ležajevi sa kosim dodirom, imaju kotrljajne staze na unutrašnjem i spoljašnjem prstenu koje su pomerene jedna u odnosu na drugu u pravcu aksijalne ose ležaja.

Saznaj više

Radijalni kuglični ležajevi

2019-07-18

Radijalni kuglični ležajevi su jednostavne konstrukcije, pouzdani u radu i lako se održavaju. Mogu da rade sa velikim brojem obrtaja, a podnose radijalna i aksijalna opterećenja.

Saznaj više

Na šta treba paziti kad se ležaj demontira?

2019-06-11

Zapamtite sledeće – nikada ne menjajte neoštećeni ležaj ako nije apsolutno neophodno.

Kad se ležaj demontira potrebna je ista pažnja kao kad se ugrađuje. To se odnosi i na oštećene ležajeve, koje posle demontaže treba pregledati, kako bi se otklonio uzrok oštećenja.

Saznaj više

Ispravno održavanje ležajeva

2019-05-27

Iako su kotrljajni ležajevi pouzdani mašinski elementi čiji se radni vek može predvideti, oni se ipak kao i drugi elementi mašina moraju proveravati s vremena na vreme. Koliko često, to prvenstveno zavisi od radnih uslova.

 

 

Saznaj više

Šta treba znati kod ugradnje ležajeva

2019-04-23

Ako su ugrađeni i održavani kako treba, kotrljajni ležajevi su pouzdan mašinski element sa dugim radnim vekom. Za pravilnu ugradnju potrebno je iskustvo, pažnja, čistoća i preciznost, i pravi alati. Ukoliko za vreme ugradnje u ležaj uđe nečistoća, onda i najefikasnije zaptivke i najbolja sredstva za podmazivanje nisu dovoljna da spreče prerano oštećenje. To se, međutim, može izbeći ako se poštuje nekoliko jednostavnih preporuka.

Saznaj više

Valjkasti ležajevi - primena

2019-03-25

Valjkasti lezajevi su tip ležaja koji kao kotrljajna tela koriste cilindre (valjke) kako bi održali odvajanje između pokretnih delova ležaja (za razliku od kugličnih ležajeva koji koriste lopte (kuglice) kao elemente za valjanje/kotrljanje). Namena valjkastog ležaja je smanjenje rotacionog trenja i radijalno i aksijalno opterećenje. 

Saznaj više