Bačvasti i konični ležajevi

2021-05-05

Bačvasti ležajevi su samopodesivi, pa su stoga neosetljivi na ugaona odstupanja osovine u odnosu na kućište ili na ugibanje osovine. Po tome su slični sa samopodesivim kugličnim ležajevima, ali im je nosivost znatno veća i u radijalnom i u aksijalnom pravcu. Bačvasti ležajevi su generalno ležajevi pogodni za primenu kod velikih opterećenja.

 

SKF bačvasti ležajevi sadrže veliki broj dugih, simetričnih valjaka većeg prečnika i zato mogu nositi i ekstremno velika opterećenja. Njihova unutrašnja geometrija je vrhunsko dostignuće tehnike. Neke jedinstvene osobine, kao što je plivajući prsten za vođenje, poseban oblik kotrljajnih staza sa optimalnom nosećom geometrijom, omogućavaju SKF bačvastim ležajevima:

  • Rad na niskim temperaturama i relativno velikim brzinama.
  • Nošenje relativno velikih aksijalnih opterećenja.
  • Duži radni vek
Saznaj više

Kako ispravno podmazivati ležajeve

2021-04-13

Osnovni razlog korišćenja sredstava za podmazivanje je sprečavanje direktnog kontakta između kotrljajnih elemenata, kotrljajnih staza i kaveza, a sve u cilju svođenja trenja i habanja na najmanju moguću meru. Mazivo takođe, treba da zaštiti površine ležaja od korozije. Uz to, mast se često koristi za poboljšanje zaptivanja, a ulje za odvod toplote sa mesta uležištenja (cirkulirajuće ulje).

 

Izbor određenog maziva i metode podmazivanja zavisi od radnih uslova, ali ga često određuju i posebni uslovi podmazivanja okolnih komponenti mašine. I drugi faktori okoline kao što su: prašina, mlaz vode, kondenzacija ili agresivna sredstva, položaj osovine (horizontalna ili uspravna) imaju svoju ulogu. Maziva moraju biti kompatibilna sa materijalom kaveza ležaja i svih zaptivki. 

Saznaj više

Kako pronaći pravi ležaj za zamenu

2021-04-06

Ako je ugrađeni ležaj SKF-ov, oznaka na proizvodu daje tačnu i dovoljnu informaciju. Ako se radi o ležaju drugog proizvođača, ovlašćeni SKF distributeri mogu da pruže potrebnu pomoć. Oni daju informacije o zamenjivosti koje su najčešće podržane odgovarajućim SKF kompjuterskim programom. Shodno tome, dobićete SKF proizvod istog tipa, a to znači da ćete imati vrhunsku zamenu.

 

 

Saznaj više

Prehrambena industrija – sektor koji su unapredili novi SKF ležajevi

2021-03-30

Sektor koji je vrlo razvijen, poznat i značaj širom sveta, jeste prehrambena industrija. Velika unapređenja u pogledu kvaliteta procesa proizvodnje dobijena su kada su se kreirali novi skf ležajevi. Katalog širokog asortimana pronašli smo za vas u fantastičnoj E-lager ponudi, koja je unapredila standardne lagere. Veliki broj nedostataka proizvoda prepoznala je i Svetska zdravstvena organizacija, a kao jedan od razloga navedeni su i nekvalitetni i neodgovarajući ležajevi. Kako bi se otklonili njihovi nedostaci, vršila su se obimna podmazivanja, što je rezultiralo pojavom otežanog čišćenja i održavanja mašina. Sve navedeno, uticalo je na smanjenje kvaliteta proizvoda i pojavu stranih materija.

Saznaj više

Metalska industrija – prodaja lagera koji uvek daju konkurentnost

2021-03-23

Industrija koja treba da izdrži mnogo različitih opterećenja, kao i da se izbori sa ekstremnim radnim uslovima, a da ujedno obezbedi konkurentnost, jeste metalska. Sve to, moguće je kada ima kvalitetne delove mašina, kao što su ležajevi. Prodaja najsavremenijih lagera, svrstanih u bogatu online ponudu, vrši se od strane E-lager shop-a. Malo industrija se može izboriti sa ekstremnim i teškim radnim uslovima, kao što su: ekstremne temperature i brzine, abrazivna prašina, velika i stalna udarna opterećenja, zatim agresivne hemikalije i visoka vlažnost. Sve to, svakodnevnica je u čeličanama i drugim metalurškim pogonima, koji su deo metalske industrije. Prodaja ležajeva koji će olakšati rad svakog pogona metalske industrije, danas se u velikoj meri vrši i putem interneta.

Saznaj više

Građevinska industrija – prodaja ležajeva za pun kapacitet mašina

2021-03-17

Sektor građevinarstva, veoma je značajan za realizaciju investicionih planova i stvaranje novih objekata različitih namena. Kako bi se uspešno sprovodile aktivnosti, u okviru građevinske industrije postoji veliki broj mašina, vozila, uređaja i alata, a ključni deo jesu ležajevi. Prodaja najkvalitetnijih lagera, odnosno ležajeva, vrlo je zapažena od strane našeg E-lager shop-a, u čijem asortimanu se nalaze različite vrste proizvoda, renomiranih proizvođača, kao što je to prodaja ležajeva SKF brenda.

Saznaj više