Predstavljamo vam nove skf ležajeve i y-ležajne jedinice za prehrambenu i druge industrije

04.10.2019.

Svetski lider u proizvodnji ležajeva i zaptivača, švedska kompanija SKF, upravo je predstavila svoja najnovija inovativna rešenja u proizvodnji ležajeva i Y-ležajnih jedinica. Poštujući ekološke, ekonomske, bezbedonosne i druge važne parametre, ovi patenti nalaze svoju primenu najviše u prehrambenoj, a potom i u svim drugim sličnim granama industrije.

 

skf lezajevi

 

Zašto su kvalitetni ležajevi i ležajne jedinice važni za produktivnost u prehrambenoj industriji?


Svetske zdravstvene organizacije za bezbednost hrane posvećuju veliku pažnju kontroli kvaliteta prehrambenih proizvoda. Konstantno se radi na podizanju parametara za njihov kvalitet. Ali jedan od najčešćih problema sa kojim se prehrambena industrija susreće i danas jeste bakteriološka neispravnost. Zbog ovog problema u protekloj godini samo je u Velikoj Britaniji povučeno sa tržišta 62% prehrambenih artikala u odnosu na dve godine ranije.


Jedan od krivaca su ležajevi i ležajne jedinice sa industrijskih postrojenja i proizvodnih traka. U procesu proizvodnje nekvalitetni ležajevi i njihove jedinice se kontaminiraju hranom i na tim mestima vrlo brzo dolazi do razvijanja bakterija. Ove se bakterije potom prenose na hranu što perdstavlja ozbiljan rizik po bezbednost ljudi.

 

SKF ležajevi i Y-ležajne jedinice najnovije tehnologije „Blue Range“


Najnoviji prehrambeni SKF ležajevi i ležajne jedinice, sa šest patenata i tri zaštite konstrukcije, donose inovativna rešenja koja podržavaju pro-aktivnu bezbednost hrane. Sa svojim visokim performansama, kada su u pitanju higijenska konstrukcija i odobrene komponente i sertifikati, ovi SKF ležajevi predstavljaju najbolji i najisplativiji izbor za proces prehrambene proizvodnje.


Za razliku od starijih ležajnih konstrukcija koje su imale puno ravnih površina, žljebova i udubljenja na kojima se skupljala hrana i razvijale bakterije, Y-ležajne jedinice „Blue Range“ odlikuju se upravo onim rešenjima koja znatno smanjuju razvoj bakterija, a to su nagnute površi, ekstremno glatke površine i zaobljeni prelazi.


Za borbu protiv bakterija značajna su i inovativna rešenja zaptivki i poklopaca koji efektivno zatvaraju ležajnu jedinicu. Ležajevi ostaju suvi i nakon pranja vodom, a zahvaljujući mehanizmu zabravljivanja poklopca, poklopac neće slučajno ispasti ni pod pritiskom od 70 bara. Novopredstavljeni ležajevi SKF kompanije koriste i novu SKF mast visokih performansi, izrađene po ISO i JIS standardima, koja obezbeđuje otpornost ležajeva čak i na prisustvo deterdženta.


SKF ležajevi i Y-ležajne jedinice najnovije tehnologije rade bez održavanja, tj. ne zahtevaju nikakvo domazivanje zbog čega višak i nagomilavanje masti sada ne predstavlja problem. Ovo smanjuje i rizik za razvojem bakterija i širenjem alergena.

 

blue range skf

 

Prednosti najnovijih SKF patenata


Najveće prednosti najnovijih SKF patenata ogledaju se u tome što su bezbedni za hranu i ekološki prihvatljivi, što smanjuju troškove u proizvodnji i produžavaju vreme rada bez zastoja.


Y-ležajne jedinice „Blue Range“ ne zahtevaju nikakvo dodatno održavanje i samim tim smanjuju troškove proizvodnje, ali i vreme za pranje i čišćenje opreme (kada je potrebno očistiti i ukloniti višak masti). Zbog toga što nemaju problem sa nagomilavanjem masti, ove ležajne jedinice štede i energiju i novac, jer za njihovo pranje nije potrebno koristiti toplu vodu.


Iz istih razloga, SKF patenti imaju i ekološke prednosti u odnosu na sve druge na tržištu. A u skladu sa industrijskom regulativom poseduju i sve odobrene komponente i potrebne sertifikate za upotrebe u prehrambenoj industriji (Halal, Kosher i sl.).
SKF ležajevi izrađeni su od kvalitetnog čelika koji je otporan na koroziju i ne sadrži alergene.

 

Širok asortiman ležajeva najnovije SKF generacije


I ne samo za prehrambenu industriju, SKF kompanija predstavila je širok asortiman ležajeva za različite grane industrije, kao što su poljoprivredna, transportna, tekstilna industrija itd. U osnovi ovih novina nalaze se dve nove serije ležajeva – UC ležajevi, sa cilindričnim i zavrtnjevima za zabravljivanje, i UK ležajevi, sa konusnim otvorom za ugradnju sa konusnim čaurama.


Osnovne karakteristike ovih ležajeva, koji se prodaju u sklopu sa celom ležajnom jedinicom ili posebno, su zavrtnjevi sa ugaonim rastojanjem od 120˚ što obezbeđuje bolji balans, potom „puna“ osnova kućišta koja doprinosi većoj pouzdanosti, mogućnost ugradnje poklopca, kao i zaptivci i masti izrađeni u skladu sa ISO i JIS standardima.

 

U zavisnosti od vaših potreba, naš SKF asortiman ležajeva nudi ležajeve sa horizontalnim kućištem, sa flanšnom kvadratnog, okruglog i ovalnog oblika, sa flanšnom sa tri zavrtnja i mnoge druge modele najnovije generacije.


Da pomenemo i to da je proizvodnja svih pomenutih artikala, koje je kompanija sa zadovoljstvom predstavila pred svojim potrošačima, upravo započela. Kako je kompanija Handler West ovlašćeni SKF distributer za Srbiju i Crnu Goru, kod nas se već mogu naći, u našoj online prodavnici.