Zagarantovana sigurnost uz Addinol ulje

29.09.2020.

Koje ulje je najbolje za moj auto i kako da znam koje ulje ide u motor, a koje u menjač? Koja je razlika između mineralnog i sintetičkog ulja i šta je polusintetičko ulje? Kako da izaberem pravog proizvođača kojem ću verovati, a da su cene razumne?


Na ova i na druga pitanja danas vam dajemo odgovore kako biste vi i vaše vozilo bili bezbrižni.


Naći odgovarajuće sredstvo za podmazivanje nije ni malo lak posao, jer živimo u vremenu gde ne postoji samo jedan proizvođač, već ih ima hiljade i hiljade. Iz tog razloga vam predstavljamo jednog od vodećih svetskih proizvođača i to ne bilo kog, već nemačkog porekla. Addinol kompanija proizvodi sredstva za podmazivanje i maziva vrhunskog kvaliteta. Za Addinol kažu da zasigurno poboljšava performanse, što je dovoljan razlog za sebe da ga isprobate. Uz to, Addinol ulje poseduje odgovornu i bitnu zaštitu za čoveka i njegovu okolinu, što nam omogućava da njegovim korišćenjem čuvamo sebe i svoju okolinu.


Sada kada smo vas delimično upoznali sa proizvođačem, došlo je vreme da vam damo odgovore na ona pitanja koja vas najviše muče. Iz tog razloga ćemo vam predstaviti spektar Addinol proizvoda i objasniti njihovu svrhu. Pre nego što počnemo, želimo vam predstaviti tri kategorije proizvoda na osnovu kojih ćete naći ulje koje odgovara baš vašem vozilu.


Sredstva za podmazivanje delimo na:
1. Ulje za motore i motorna vozila
2. Industrijska maziva i
3. Masti

 

addinol ulje

 

1.Ulje za motore i motorna vozila


Ova kategorija je jako opširna, ali u njoj ćete uvideti da li vam je potrebno ulje za komercijalna, putnička, poljoprivredna ili neka druga vozila. Ne postoji univerzalno ulje koje možete koristiti za sva vozila, jer svako ulje poseduje jedinstvena svojstva, iako možda na prvi pogled ne deluje tako.

 

1.1 Motorno ulje za putnička vozila


Funkcija motornog ulja je da podmaže njegove delove, kako bi bez trenja i gubitka snage mogli prolaziti jedni kraj drugih. Addinol kompanija proizvodi mineralno, sintetičko i polusintetičko ulje. U nastavku pročitajte koje su njihove glavne razlike i namene.


Mineralno motorno ulje – pravi se od mineralnog baznih ulja, dobijenih iz prečišćavanja aditiva i sirove nafte i destilizacijom. Prvobitna namena ovog ulja je bila samo za benzince, ali danas ga mogu koristiti i dizel motori. U većini slučajeva mineralno motorno ulje koriste stariji automobili. Jedna od prednosti Addinol mineralnog ulja je niža cena u odnosu na sintetičko i polusintetičko ulje. U našem asortimanu možete naći širok spektar mineralnog motornog ulja, u pakovanjima od 1L, 4L, 20L ili 205L.


Sintetičko motorno ulje – nastaje od sintetičkih baznih ulja i aditiva. Iako za mineralno ulje možemo reći da dobro podnosi visoke temperature, sintetičko ima veći stepen izdržljivosti i bolju tečljivost na niskim temperaturama. Cena mu jeste nešto veća od mineralnog, ali je razumna u poređenju sa njegovim kvalitetom. Addinol sintetičko motorno ulje mogu koristiti čak i sportski automobili.


U našoj ponudi možete naći veliki broj različitih sintetičkih ulja. Evo jedne pomoći, ako za nju niste već znali – oznaka W znači Winter, odnosno vrsta ulja je pravljena baš za hladne dane. Broj koji stoji iza slova označava ponašanje ulja na visokim temperaturama, odnosno što je broj veći to se ulje može koristiti na višim temperaturama.

 

Ovde možete pogledati koja su to sintetička motorna ulja koja mi nudimo i odabrati željenu ambalažu.


Za velike potrošače odnosno kupce imamo dobru vest. Ukoliko kupite više od 15 ambalaža Addinol ulja, možete ostvariti popust od čak 10% od ukupne cene.


Polusintetičko motorno ulje – predstavlja mešavinu sintetčkog i mineralnog ulja i aditiva. Međutim, to ne znači da ih smete mešati na svoju ruku! Sastav aditiva je sličan ili isti mineralnom ulju, te su ulja i po kvalitetu jako slična. Ovu vrstu ulja preporučujemo vozilima koja će postići veliku kilometražu.


Motorna ulje putničkih vozila se treba često proveravati, a zatim i menjati u zavisnosti od vozila i propisa koja dobijate od proizvođača. Ne zaboravite da je i motorno ulje hrana vašem vozilu, a ne samo gorivo.


1.2 Motorno ulje za komercijalna vozila i motorno ulje za motocikle


U komercijalna vozila spadaju autobusi i kamioni koji u većini slučajeva služe kao poslovno sredstvo za rad, te je iz tog razloga veoma važno učestalo i redovno proveravanje kao i menjanje ulja. Grupa ulja koju koriste komercijalna vozila se takođe sastoji od mineralnih, sintetičkih i polusintetičkih ulja. Bitna razlika je ta što moraju ispunjavati uslove današnjih motora velike snage, koja poseduju upravo komercijalna vozila.


Ovde možete pogledati našu ponudu i odabrati odgovarajuće ulje.


Pri odabiru ulja za motocikle važno je napraviti razliku između dvotaktnih i četvorotaktnih motocikala, odnosno motocikala koji poseduju dvotaktni ili četvorotaktni motor. U čemu je razlika?


Razlika je što dvotaktni motor obavlje procese kao što su usisavanje, kompresija, ekspanzija i izduvavanje u samo dva takta, dok četvorotaktni to mora uraditi sa dva takta više. Iz tog razloga je dvotaktni motor obično jači od četvorotaktnog motora. Na našu, a i na vašu sreću, Addinol proizvodi kvalitetna i dugotrajna ulja za obe vrste motora, možete ih ovde pogledati.


1.3 Addinol ulje za menjače


U zavisnosti da li posedujete automatski ili ručni menjač, možete odabrati željeno sredstvo za podmazivanje. Znamo da je glavni zadatak menjača da prenese svoju snagu na točkove, ali to nije moguće uraditi ako se u njemu ne nalazi ulje.


Ulje za ručne menjače – mnogi manualne menjače smatraju sigurnijim, te se retko kad opredeljuju za automatske. Sami znate da se često vodimo rečenicom “starije je sigurnije”, ali starija vozila zahtevaju i redovnu proveru i kontrolu. U našoj ponudi možete naći mineralno i sintetičko ulje koje se koristi za ručne menjače. Koje god ulje odaberete (ako niste sigurni koje je najviše odgovara vašem vozilu, bez ustručavanja pitajte proizvođača jer su oni u tome stručni), Addinol vam garantuje sigurnost i produžava vek trajanja kako menjaču, tako i celom vozilu.


Ulje za automatske menjače – od kako su se pojavila vozila koja poseduju automatske menjače, život je postao mnogo lakši. Pored lakše vožnje, vozilo je dobilo moderniji izgled, ali i proizvođači su morali dobro istražiti i proučiti ovaj tip menjača. Tako je Addinol napravio posebno ulje, koje se takođe može naći u dve varijante – mineralno i sintetičko. U našoj ponudi se nalazi ulje koje takođe mogu koristiti i vozila sa poluautomatskim menjačima. Pogledajte našu ponudu.


1.4 Antifriz za leto i zimu


Addinol vodi računa o rashladnim sistemima, o kojima ćemo vam reći par stvari.


Antifriz je hemijska supstanca koja se koristi kod motora radi njegove zaštite. Šta i kako štiti? On smanjuje temperaturnu tačku zamrzavanje tečnosti na onu tačku koja je najpogodnija, odnosno nižu od spoljne temperature na kojoj se vozilo nalazi. Zimski dani ne prijaju motornim vozilima, jer tokom hlađenja vode iz boka motora, može doći do leđenja. Led bi se tada veoma brzo proširio, što bi rezultiralo ozbiljnim oštećenjem motora.


Ako ste pomislili da je motor sigurniji tokom leta i da ne morate koristiti antifriz, prevarili ste se. Tokom leta dolazi do drugog problema koji takođe može dovesti do kvara motora. Voda u motoru zbog velikih vrućina može se pregrejati, a samo pregrejavanje dovesti do isparavanja tečnosti. Tu na snagu stupa antifriz koji hladi vodu i ne dozvoljava joj da dođe do tačke ključanja.


Sada kada smo vam objasnili važnost antifriza, na vama je da ga izaberete.

Pored gore navedenih i objašnjenih ulja, Addinol proizvodi i ulja za kočnice, univerzalna ulja za poljoprivredu, kao i ostala ulja za vozila.

 

2. Industrijska maziva


Iz ove grupe proizvoda danas ćemo vam predstaviti hidraulično ulje, dok ćemo ostala samo pomenuti i ostaviti linkove koji vas mogu odvesti do njih.


Prenos energije u hidrauličnom sistemu dolazi od tečnosti pod pritiskom. Upravo ta tečnost je hidraulično ulje. Ono pored ove glavne funkcije poseduje još mnoge, među kojima je čuvanje sistema od rđanja i korozije, kao i obezbeđivanje podmazivanja i dovoda toplote. Hidraulično ulje, prvenstveno Addinol ulje o kojem danas i govorimo, po kvalitetu i svojstvu se u potpunosti izdvaja od ostalih.


Iz prethodnog pasusa možete zaključiti da je hidraulično ulje jako bitno za motorna vozila. Možda ste to već znali, ali koliko često ga proveravate ili menjate? Ako ste se makar na sekundu zamislili ili dali odgovor “samo kada vidim problem”, onda je vreme da promenite takav način razmišljanja. Ne dozvolite da dođe do problema, već redovno sami ili uz pomoć stručnjaka proveravajte stanje hidrauličnog ulja u vašim vozilima. Mi vam preporučujemo Addinol koji vas sigurno neće izneveriti.


U industrijska maziva još spadaju:
Reduktorska ulja;
Sredstva za obradu metala;
Sredstva za zaštitu od korozije;
Ulja za gasne motore;
Ulja za klizne staze;
Ulja za kompresore;
Ulja za lance;
Ostali proizvodi za industriju;
Ulja za tekstilnu industriju;

 

O njima ćemo vam pisati opširnije u nekom narednom tekstu, a nadamo se da vam je sada jasnije zašto je sredstvo za podmazivanje bitno i zašto je baš Addinol pravo rešenje.