Kuglični i igličasti aksijalni ležajevi

12.05.2021.

Kuglični aksijalni ležajevi se proizvode kao jednostrano i kao dvostrano nosivi. Dozvoljavaju samo aksijalne sile, ali se zato mogu koristiti i kod relativno velikih brzina. Ovi ležajevi su rastavljivi. Njihova ugradnja je jednostavna, jer se različite komponente ležaja osovinski prsten, prsten kućišta i sklop kuglica i kaveza) mogu ugrađivati odvojeno.

Prednosti SKF aksijalnih ležajeva dolaze od:

  • Visoke radne tečnosti
  • Velike nosivost

 

kuglicni aksijalni lezajevi

 

Asortiman

 

SKF kuglični aksijalni ležajevi se proizvode kao:

  • Jednostrano nosivi ležajevi
  • Jednostrano nosivi ležajevi sa sfernim oslanjajućim prstenom
  • Dvostrano nosivi ležajevi.

 

Ležajevi sa sfernim oslanjajućim prstenom omogućavaju poništavanje ugaonih grešaka između osovine i kućišta. Za dvostrano nosive ležajeve sa sfernim oslanjajućim prstenom, tražiti dodatne informacije.

 

Dimenzije

 

Dimenzije ležajeva sa ravnim prstenom, koji su navedeni u tabelama su prema ISO 104 - 1979. Dimenzije ležajeva sa sfernim oslanjajućim prstenom su prema DIN 711 i DIN 715 standardima.

 

Tolerancije 

 

SKF kuglični aksijalni ležajevi se proizvode standardno u normalnim tolerancijama. Neke veličine ležaja se mogu dobiti sa povećanom tačnošću (proveriti raspoloživost). Tolerancije su po ISO 199 - 1979. standardu.

 

Kavezi

 

Zavisno od serije i veličine ležaja, SKF kuglični aksijalni ležajevi imaju:

  • Presovani čelični kavez
  • Mesingani kavez
  • Čelični kavez obrađen rezanjem

 

Igličasti aksijalni ležajevi

 

Igličasti aksijalni ležajevi predstavljaju kruti ležajni sklop koji je neosetljiv na udare i može nositi velika opterećenja. Uležištenje koje ne zahteva veći prostor od prostora koji zauzima obična ravna podloška, može se ostvariti sa ovim ležajevima, ali pod uslovom da se susedni delovi mašine mogu koristiti kao kotrljajne staze.

 

Za konstrukcije u kojima tako nešto nije moguće, SKF nudi različite kotrljajne pstenove. Zbog velikog broja varijanti i mogućih kombinacija, ove komponente treba posebno naručiti. SKF igličasti aksijalni ležajevi imaju kruti kavez, koji pruža iglicama pouzdano vođenje. Iglice u vencu imaju vrlo mala rasipanja prečnika i modifikovani profil. Ovo omogućava ravnomernu raspodelu kontaktnog napona čime se izbegavaju razarajući ivični naponi.

 

Asortiman

 

Mogućih kombinacija ima puno, pa se sklopovi kaveza sa iglicama kotrljajne staze moraju naručivati posebno. Podloška AS proizvodi se od opružanog čelika, kaljenog  i poliranog. Kotrljajne staze su brušene, a ostale površine strugane. Detaljnije informacije po zahtevu.

 

Dimenzije

 

Dimenzije aksijalnih sklopova kaveza i iglica koji su navedeni u tabeli, u skladu su sa ISO 3031 standardom. Otvor i spoljašnji prečnik kotrljajnih podloški odgovaraju prečnicima serije 1 ISO 104 - 1979. Dimenzije aksijalne podloške AS su prema DIN 5405 Deo 3.

 

Tolerancije

 

Otvor SKF igličastih aksijalnih ležajeva je u toleranciji E10, a tolerancija spoljašnjeg prečnika je c12. Tolerancija otvora za podlošku AS i za kotrljajnu podlošku LS je E12, a spoljašnji prečnici su u toleranciji e12. Tolerancije osovinskog prstena WS i prstena kućišta GS su u skladu sa ISO 199 - 1979 normalnim tolerancijama.

 

Kavezi

 

Prema veličini, SKF sklopovi kaveza i iglica imaju kaveze od poliamida 6,6 ojačanog staklenim vlaknima, ili čelične presovane kaveze. Poliamidni kavezi se mogu normalno koristiti na temperaturama do +120 stepeni C.

 

Pogledajte širok asortiman ležajeva i srodnih proizvoda i kontaktirajte uvek ljubazno osoblje za više informacija.