Kombinovani igličasti ležajevi

03.06.2021.

Kombinovani igličasti ležajevi su radijalni igličasti ležajevi, u kombinaciji sa kugličnim ili valjkastim aksijalnim ležajem. Oni mogu da nose radijalna i aksijalna opterećenja i omogućavaju formiranje uležištenja sa najmanjim zauzetim radijalnim prostorom. Ovi ležajevi su pogodni kada se klizna podloška ne može primeniti za nošenje aksijalnog opterećenja, a raspoloživi prostor je nedovoljan za ugradnju nekog drugog ležaja.

Svi SKF kombinovani igličasti ležajevi imaju žleb po obodu i jedan otvor za podmazivanje na spoljašnjem prstenu radijalnog ležaja.

 

igličasti ležajevi

 

Asortiman 

 

Igličasti / kuglični ležajevi sa kosim dodirom:  

 

SKF kombinovani ležajevi mogu se dobiti u dva izvođenja. Ležajevi serije NKIA 59 su sa jednodelnim unutrašnjim prstenom i nose samo jednosmerna aksijalna opterećenja. Nasuprot tome, ležajevi serije NKIB 59 sa dvodelnim unutrašnjim prstenom, nose obostrano aksijalno opterećenje, uz aksijalni zazor od 0.08 do 0.25 mm. Kod ovih ležajeva, odnos aksijalna/radijalna komponenta opterećenja je najviše 1/4.

 

Aksijalni ležajevi:

 

SKF ležajevi serije NKX i NKX..Z su kombinacija igličastog i kugličnog aksijalnog ležaja serije 511. Oni mogu da nose velike radijalne i aksijalne sile. Serija NKX je rastavljiva. Igličasti ležaj čiji spoljašnji prsten istovremeno sadrži prsten kućišta aksijalnog ležaja, sklop kaveza sa kuglicama i osovinski prsten aksijalnog ležaja, mogu se nezavisno ugrađivati.

 

Ležajevi serije NKX..Z imaju zaštitnu čauru, fiksiranu za obod prstena kućišta aksijalnog ležaja, koja delimično pokriva osovinski prsten delujući kao lavirintska zaptivka. Nerastavljivi ležajevi su pogodni za podmazivanje mašću.

 

Uz prethodno opisane ležajeve, SKF standardni asortiman najtraženijih ležajeva takođe obuhvata:

 

  • Igličaste/kuglične aksijalne ležajeve sa maksimalnim brojem kuglica (bez prstena).
  • Igličaste/cilindrične aksijalne ležaje.

 

Dimenzije

 

Dimenzije kombinovanih igličastih ležajeva, koji su na vedeni u tabelama u skladu su sa sledećim standardima:

 

  • Igličasti/kuglični ležajevi sa kosim dodirom - DIN 5429
  • Igličasti/kuglični askijalni ležajevi - DIN 5429

 

Tolerancije

 

SKF kombinovani igličasti ležajevi se proizvode standardno u normalnim tolerancijama u skladu sa standardima ISO 492:1994 i ISO 199 - 1979. Izuzetak je širina dvodelnog unutrašnjeg prstena ležaja serije NKIB koja ima jedinstveno tolerantno polje od 0/-0.3 mm.

 

Prečnik Fw za sve ležajeve bez unutrašnjeg prstena, odgovara toleranciji F6 pre ugradnje.

 

Unutrašnji zazor

 

SKF igličasti/kuglični ležajevi sa kosim dodirom imaju normalni radijalni unutrašnji zazor prema standardu ISO 5373:1991. Komponente isporučenih kompleta ležajeva nije dozvoljeno međusobno zamnjivati.

 

Kavezi

 

SKF igličasti/kuglični ležajevi sa kosim dodirom: igličasti ležaj ima čelični kavez ili presovani kavez iz čeličnog lima, a kuglični ležaj sa kosim dodirom ima kavez poliamida 6,6. SKF igličasti/kuglični ležajevi imaju čelični kavez ili kavez od presovanog čeličnog lima. Igličasti ležaj manje veličine ima kavez od poliamida 6,6. Ležajevi sa kavezom od poliamida 6,6 mogu se normalno koristiti na temperaturama do  +120 stepeni. 

 

Pogledajte širok asortiman ležajeva i srodnih proizvoda i kontaktirajte uvek ljubazno osoblje za više informacija.